Satelliter

Runt jorden kretsar flera tusen satelliter med olika uppgifter. Vissa satelliter är till hjälp när människan vill studera rymden och jorden. Andra satelliter har vi nytta av i vårt dagliga liv. Det finns  forskningssatelliter, navigationssatelliter, telekommunikationssatelliter, tv-satelliter, miljösatelliter, vädersatelliter och många andra sorters satelliter.

Det är dyrt att utveckla och skicka upp satelliter, därför görs detta ofta i samarbete mellan många länder. I Europa märks främst rymdorganet ESA.

Sverige har lyckats bygga ett antal satelliter i forsknings- och teknikfronten. Hittills har Rymdstyrelsen finansierat sex satellitprojekt som byggts under svensk ledning, men ofta i nära samarbete med andra länder.  Läs mer om Viking, Freja, Astrid 1, Astrid 2, Odin och Prisma.

Två av satellitprojekten är fullt fungerande, Odin och Prisma. Odin sändes upp i februari år 2001 och har utvecklats i samarbete mellan Sverige, Kanada, Finland och Frankrike. Odin har levererat mängder av intressanta data till forskare världen över. Prisma, som utvecklats tillsammans med Frankrike och Tyskland, sändes upp i juni 2010 och där testas ny, avancerad rymdteknik.

 

Senast uppdaterad: 15 november 2010