Meteornedslag i Ryssland

En meteor har slagit ned i Ryssland över Uralbergen idag fredag 15 februari. Medier rapporterar att flera hundra personer har fått lättare skador, främst skärsår efter glas. Sex ryska städer har drabbats, och rapporter om att fragment av meteoren ska ha nått marken har också kommit in.

Meteornedslaget har troligen ingen koppling till den asteroid 2012 DA14 som passerar nära jorden senare idag. Astronomen Phil Plait noterar på sin blogg att meteoren tycks komma från en annan bana, alltså ett annat håll på himlen, och slog ned hela 16 timmar före asteroidpassagen. Vid det tillfället var asteroiden en halv miljon kilometer från jorden. Det finns fortfarande ingen risk att den asteroiden ska kollidera med jorden senare idag.

Den här typen av nedslag är inte vanliga. Skador i den här omfattningen har inte rapporteras sedan händelsen i Tunguska, Sibirien 1908, då stora skogsområden jämnades med marken av en meteorexplosion. Dagens meteor tycks ha varit något mindre än den gången av skadorna att döma.

Dagens händelse i Ryssland påverkar knappast riskkalkylen för framtida meteornedslag. Det råder alltjämt en mycket liten risk för den enskilda människan att drabbas av meteornedslag. Likväl arbetar Sverige aktivt i det europeiska rymdsamarbetet med att utveckla metoder för att ge tidig varning för större asteroidnedslag.

Senast uppdaterad: 15 februari 2013