Svenskt instrument undersöker rymdmiljön runt internationella rymdstationen, ISS

Ikväll genomför ryska kosmonauter en rymdpromenad för att montera antenner utanpå den internationella rymdstationen, ISS. Antennerna kopplas bland annat till en helt nyinstallerad radiospektrometer som tagits fram av Institutet för Rymdfysik, IRF i Uppsala.

Det svenska instrumentet är en del av det internationella forskningsprojektet Obstanovka, vars syfte är att undersöka rymdmiljön kring ISS. Projektet inleddes redan 2003, tidigare i år levererades utrustinen till rymdstationen. Sedan dess har besättningen ombord arbetat med att installera de invändiga delarna av elektroniken. Nu återstår projektets viktigaste fas; att montera mätutrustningen på utsidan av ISS.

- Hittills har allt ha fungerat som det ska. Det enda jag är orolig för är att radioantennerna inte ska fällas ut för det hjälper inte kosmonauterna till med. Det sker automatiskt först när allt är på plats, säger Dr Jan Bergman. Han är forskare vid IRF i Uppsala och leder den svenska delen i Obstanovkaprojektet.

Rymdpromenaden är planerad till fredag kväll. Under denna tid ska två cirka tio meter långa master fästas på utsidan av ISS ryska modul. Längst ut på en av dessa master sitter en antenn som IRF:s instrument ska anslutas till. Jan Bergman kommer tillsammans med ett team av internationella forskare befinna sig på den ryska kontrollstationen utanför Moskva för att övervaka kosmonauternas arbete. Om allt går som planerat kommer man redan under helgen få data från instrumenten.

Om projekt Obstanovka

Huvudsyftet med projekt Obstanovka är att undersöka rymdmiljön kring ISS. Forskarna kommer också mäta elektriska fält som skapas i samband med jordskorpans rörelser innan jordbävningar.

NASA-TV kommer att sända en sammanfattning av rymdpromenaden kl. 21.30 -23.00 (svensk tid) på  http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html 

Bifogade bilder är fria att använda.

Bild nr 1: Den ryska servicemodulen där Obstanovka ska monteras.

Bild nr 2: Prototyp av radiospektrometerns elektriska antenn. Det är tre 1 meter långa korsade antenner som används för att kunna mäta lika bra i alla riktningar. Antennspröten fälls ut automatiskt. Klicka på bilden för högupplöst fil.

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:
Jan Bergman, Forskare på Institutet för Rymdfysik i Uppsala Tel. 070-746 6569

Johan Marcopoulos, Informationsansvarig, Rymdstyrelsen Tel. 08-627 6488
E-post: johan.marcopoulos@snsb.se

 

Prototyp av radiospektrometerns elektriska antenn Ryska servicemodulen på ISS

 

Senast uppdaterad: 19 april 2013