Ett filmprojekt som firar Sverige 50 år i rymden

Rymdsverige loggaSamma år som Yuri Gagarin blev den första människan i rymden fyller svensk rymdverksamhet 50 år. Det firas bland annat med filmprojektet "Den underbara resan genom rymdsverige".

Det är elva kortfilmer som spelats in på tio orter i Sverige. Från Lund i söder till Kiruna i norr. Syftet är att visa upp den bredd som finns på rymdverksamheten i Sverige.  Ämnen som behandlas är allt från strålningsjakt till uppsändning av raketer. Vi får också träffa solforskare, rymdgymnasister, skogsspecialister och många andra. Premiären sker den 12 april på rymdkanalen.se.

Den 12 april är det filmpremiär på ett filmprojekt som svenska Rymdstyrelsen tagit initiativ till. Syftet är att visa den bredd och geografiska spridning som svensk rymdverksamhet har idag.

- Vår inspiration var Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, som kanske kan spåras i namnet på serien. Vi har rest från norr till söder och filmat många delar av svensk rymdverksamhet. Tyvärr fick vi inte rum med allt men vi har i alla fall kunnat ge några smakprov som vi hoppas ska stimulera intresse hos framförallt ungdomar, säger Johan Marcopoulos, informationsansvarig vid Rymdstyrelsen.

Filmerna kommer att sändas på rymdkanalen.se i första hand. Men kommer även att finnas på science centers, ute i skolor och på många andra ställen.

- Många ungdomar tror att det bara finns ett yrke om man är intresserad av att arbeta med rymdrelaterade frågor, nämligen astronaut. Här vill vi visa att det finns många olika yrken som på olika sätt är spacade, säger Johan Marcopoulos.

 

För mer information kontakta:
Johan Marcopoulos, informationsansvarig Rymdstyrelsen.
Telefon:08-627 64 88 Mobil: 070-640 648 88
E-post: johan.marcopoulos@snsb.se

Senast uppdaterad: 11 april 2011