Pressmeddelanden

2015

Nordens första rymdinkubator invigs i Sverige

15 december 2015
I veckan invigs Nordens första organisation för startup-företag som använder rymdtekniska lösningar för tekniska problem på jorden – eller tvärtom. Satsningen heter ESA BIC Sweden och är initierad av Rymdstyrelsen och ESA, European Space Agency. ESA BIC Sweden styrs av inkubatorer från Luleå, Uppsala och Trollhättan. Invigning sker fredag den 18 december i Stockholm av bland andra Helene Hellmark-Knutsson, minister för högre forskning och utbildning och ESAs nya generaldirektör Jan Wörner.
Läs hela pressmeddelandet här.
 


Sverige och USA förnyar samarbetsavtal om rymdverksamhet

7 oktober 2015
Avtalet undertecknades den 6 oktober på House of Sweden i Washington av statssekreteraren, Anders Lönn och Ms Anne Hall, assistant secretary of state. Samtidigt arrangerades ett heldagsseminarium kring svensk-amerikanska rymdsamarbeten.
Läs hela pressmeddelandet här.
 

2014

Ny svensk forskningssatellit ska studera övre atmosfären

22 oktober 2014
Rymdstyrelsen har beslutat att finansiera ett nytt svenskt satellitprojekt kallat MATS. Det är en vetenskaplig satellit som ska undersöka vågor i övre atmosfären och deras inverkan på klimatet.
Läs hela pressmeddelandet

 

Första satelliten klar för uppsändning: Copernicus säkrar övervakning av miljö och klimat

27 mars 2014
Med Copernicus-programmet skapar EU och ESA en permanent infrastruktur för att säkra miljö- och klimatövervakningen, data som blir tillgänglig för alla. Totalt kommer fem satelliter sändas upp mellan 2014 till 2020. Den första satelliten, Sentinel-1, sänds upp från Kourou i Franska Guyana den 3 april.
Läs hela pressmedelandet


Pressmaterial inför Rosettas uppvaknande

16 januari 2014
Till dig som ska bevaka Rosetta har vi samlat bakgrundsmaterial samt bilder och animationer på Rymdstyrelsens blogg, rymdkanalen.se/rosetta
Läs hela pressmeddelandet

 

2013

Snart ringer väckarklockan för kometjägaren

9 november 2013
Den 20 januari klockan elva ringer väckarklockan för den europeiska kometjägaren Rosetta. Efter snart tio års färd genom rymden är det nu dags att väcka Rosetta som börjar närma sig sitt mål, kometen Churyumov-Gerasimenko. Ombord på Rosetta finns bland annat svenska instrument som ska användas för att för första gången i detalj undersöka en komet. Det europeiska rymdorganet, ESA, håller ett pressmöte den 10 december som kan följas via internet.
Läs hela pressmeddelandet


Ballong dubbelt så stor som Globen lyfte från Esrange

12 juli 2013
PoGOLite ska studera kosmisk röntgenstrålning.Det svenska ballongforskningsprojektet PoGOLite ska samla fakta kring neutronstjärnor och den strålning de avger. Idag, på morgonen kl. 10.18, lyfte den gigantiska ballongen och färden går nu från Esrange Space Center längs Nordkalotten i västlig riktning mot Nordamerika.
Läs hela pressmeddelandet här.


Svenskt instrument undersöker rymdmiljön runt internationella rymdstationen, ISS

19 april 2013
Ikväll genomför ryska kosmonauter en rymdpromenad för att montera antenner utanpå den internationella rymdstationen, ISS. Antennerna kopplas bland annat till en helt nyinstallerad radiospektrometer som tagits fram av Institutet för Rymdfysik, IRF i Uppsala.

Läs hela pressmeddelandet

 

2012

Sverige skriver rymdavtal med Frankrike

23 oktober 2012
Rymdstyrelsen har i dagarna skrivit avtal med det franska rymdorganet CNES. Avtalet gäller ett samarbete kring småsatelliter och öppnar nya affärsmöjligheter för svenska rymdföretag att leverera separationssystem och grönt raketbränsle.
Läs hela pressmeddelandet


Svenskt forskningsteleskop flyger med ballong dubbelt så stor som Globen

19 juni 2012
Forskningsprojektet PoGOLite ska samla fakta kring neutronstjärnor och den strålning de avger. Teleskopet hänger i en gondol under en gigantisk ballong som släpps från Esrange Space Center utanför Kiruna.
Läs hela pressmeddelandet

 

Pressinbjudan: NASA besöker Uppsala

15 juni 2012
Måndagen den 18 juni besöker en delegation från Nasas forskningscenter Ames Research Center och Rymdstyrelsen Uppsala. Besöket är en del i ett fyra dagar långt Sverigebesök för att diskutera det fördjupade samarbetet mellan NASA, Rymdstyrelsen och Uppsalaföretaget ÅAC Microtec.
Läs hela pressmeddelandet
 

Fem innovativa satellitförslag går till final

27 mars 2012
I höstas efterlyste Rymdstyrelsen förslag på nya innovativa svenska satellitprojekt till låg kostnad, under 40 miljoner kronor. Nu har fem av de tolv inlämnade förslagen valts ut och går vidare till tekniska förstudier.

Läs hela pressmeddelandet2011

Sex forskningsmyndigheter i unik gemensam rapport

27 oktober 2011
Sex forskningsmyndigheter har enats om förslag för att öka forskningens kvalitet och användbarhet. För framgångsrik forskning och innovation i Sverige behöver forsknings- och innovationssystemet stärkas och forskningens villkor förbättras. Kopplingen till företags och offentliga verksamheters behov måste också utvecklas.

Läs hela pressmeddelandet

 

Rymdstyrelsen och NASA samarbetar om utveckling av småsatelliter

10 augusti 2011
Beställare och utvecklare av rymdteknik arbetar på olika sätt för att tillverka billigare och i högre grad standardiserade komponenter till framtida satelliter. NASA bedriver ett intensivt utvecklingsarbete för att hitta nya metoder och komponenter som kan minska kostnaderna och minimera riskerna som är förknippade med avancerad rymdverksamhet. I Sverige har Rymdstyrelsen finansierat motsvarande utvecklingsarbete under ett antal år, och parterna väljer nu att samarbeta om teknikutveckling för framtida rymdfarkoster. Rymdstyrelsen och NASA har därför undertecknat ett samarbetsavtal gällande utveckling av teknologi till framtida satelliter. Det är svensk teknik för att miniatyrisera viktiga standardenheter för satelliter som elsystem och omborddatorer som är högintressant för NASA. Det tioåriga avtalet med NASA är ett strategiskt partnerskap som ger svenska rymdföretag möjlighet att verifiera ny teknik och bli leverantörer av avancerad rymdteknik till NASA. Genom avtalet öppnas också nya möjligheter för svensk medverkan i framtida NASA-projekt.
Läs hela pressmeddelandet

 

Svenska raketen Phocus står klar för start – ska studera jordens kallaste fenomen

5 juli 2011
Det svenskledda forskningsprojektet Phocus står klar att sändas upp från och med den 6 juli fram till den 8 augusti. Hela 18 olika experiment utförs samtidigt under några få sekunder när raketen sänds upp från rymdbasen Esrange. Syftet är att samla information om nattlysande moln och hur de påverkas av bland annat växthusgaser. Projektet huvudfinansieras av svenska Rymdstyrelsen.
Mer specifikt är målet med Phocus att lära mer om så kallade nattlysande moln, som är jordens kallaste fenomen och de högsta molnen i vår atmosfär.
Läs hela pressmeddelandet

 

Sveriges största ballongburna forskningsprojekt − PoGOLite studerar kosmisk röntgenstrålning 

16 juni 2011
Någon gång under de närmaste veckorna kommer en gigantisk ballong med ett svensklett internationellt forskningsuppdrag stiga upp från rymdbasen Esrange. Ballongen är så stor att Globen i Stockholm verkar liten − volymen är den dubbla. På sin resa tar ballongen med sig instrument för att samla fakta kring några av rymdens mest spännande objekt; neutronstjärnorna och den strålning de avger. Aldrig tidigare har en så stor, svenskledd ballong lämnat rymdbasen Esrange utanför Kiruna.
Läs hela pressmeddelandet 


Ett filmprojekt som firar Sverige 50 år i rymden

11 april 2011
Samma år som Yuri Gagarin blev den första människan i rymden fyller svensk rymdverksamhet 50 år. Det firas bland annat med filmprojektet Den underbara resan genom rymdsverige. Det är elva kortfilmer som spelats in på tio orter i Sverige. Från Lund i söder till Kiruna i norr. Syftet är att visa upp den bredd som finns på rymdverksamheten i Sverige.  Ämnen som behandlas är allt från strålningsjakt till uppsändning av raketer. Vi får också träffa solforskare, rymdgymnasister, skogsspecialister och många andra. Premiären sker den 12 april på rymdkanalen.se.
Läs hela pressmeddelandet 

 

2010

Christer Fuglesang får medalj av NASA

23 juni 2010

Sveriges enda astronaut, Christer Fuglesang, får NASAs medalj Exceptional Service Medal. Den delas ut för insatser som på ett betydande sätt bidragit till förbättringar för NASAs rymduppdrag. Andra som fått medaljen är till exempel Buzz Aldrin från Apollo 11 och NASAs nuvarande chef Charles Bolden. Medaljen delas ut den 24 juni i år.  
Läs hela pressmeddelandet.

 

Svenska Prismasatelliterna på väg till uppsändningsplatsen

17 maj 2010
Svenska Prismasatelliterna på väg till uppsändningsplatsen.
I natt lämnar de senaste svenska satelliterna, Prisma, landet för transport till uppsändningsplatsen i Ryssland. Huvuduppgiften för satelliterna är att testa och kvalificera nya svenska tekniska innovationer. Godkända testresultat i rymden leder till att nya produkter kan säljas kommersiellt till internationella rymdföretag och nya tekniska lösningar för kommande rymdprojekt. Prisma är ett svensklett projekt i samarbete med Frankrike, Tyskland och Danmark.
Läs hela pressmedelandet

 

2009

Christer Fuglesang med besättning kommer till Sverige

3 december 2009
Fredagen den 11 december kommer besättningen från rymduppdrag STS-128 till Sverige för ett fem dagars fullspäckat program med besök i Göteborg, Stockholm och Linköping. Ljusceremoni på Götaplatsen, möte med Fredrik Reinfeldt och Lucia på Globen är några av aktiviteterna som besättningen ska hinna med.
Läs hela pressinformationen

 

Christer Fuglesang kommer till Stockholm

23 september 2009
Lördagen den 26 september landar ESA-astronauten Christer Fuglesang på Arlanda. På lördag eftermiddag inbjuds medierna till presskonferens hos Rymdstyrelsen. Under vistelsen i Stockholm kommer Christer bland annat att träffa Maud Olofsson och vinnarna i Rymdstyrelsens skoltävling från Käppalaskolan på Lidingö.
Läs hela pressmeddelandet

 

Fuglesang drar vinnare i direktsändning

3 september 2009
Under måndagens satellitsändning från rymdstationen drar Christer Fuglesang vinnaren i skoltävlingen ”En astronaut i skolan”. Bidragen kommer från elever i årskurs 6 till 8 i olika delar av Sverige. Vinnande klass får ett besök av Christer när han kommer tillbaka till Sverige efter sin pågående rymdfärd.
Läs hela pressmeddelandet

 

Närmare hälften vill åka ut i rymden

1 september 2009
47 procent av Sveriges ungdomar vill åka ut i rymden. Det visar en undersökning som Rymdstyrelsen låtit genomföra i sommar. På frågan om inställningen till kända personer så kommer Christer Fuglesang på första plats, strax före Mikael Persbrandt och Zlatan. I undersökningen framgår också att en majoritet av ungdomarna tycker att de fått för lite undervisning om rymden i skolan. 
Läs hela pressmeddelandet

 

Presskonferens med Fuglesang

12 augusti 2009
Christer Fuglesang är nu i slutfasen av sina förberedelser inför sin andra rymdfärd till den internationella rymdstationen ISS. Inför Christers uppsändning med rymdfärjan Discovery i slutet av månaden erbjuder nu European Space Agency, ESA, media att ställa frågor till honom via direktlänk från Kennedy Space Center i Florida.
Mer information om presskonferensen

 

Fuglesang utlyser rymdtävling

4 maj 2009
Christer Fuglesang, Sveriges ende astronaut, vill öka intresset för naturvetenskapliga ämnen hos svenska högstadieelever. Därför startar han nu en rymdtävling för elever i årskurs 6, 7 och 8.
Läs hela pressmeddelandet

Senast uppdaterad: 9 mars 2016