Nyhetsbrev nr 60

Kort rapport av Christer Fuglesang från andra heldagen i karantän.

Vi är inne på andra hela dagen i karantänen. Det är lite svårt att sova till 10:45 på förmiddagen, även om man lägger sig först vid tretiden på natten. Men det är ju flera nätter kvar att ställa in sig på.

Vi har haft diverse diskussioner inom besättningen om hur vi på bästa sätt gör med olika saker under flygningen, bl.a. datornätverket och kommunikationen med markkontrollen och fler diskussioner ska det bli. Om det blir tid under flygningen ska vi försöka fota norrsken därför hade vi en extra genomgång av kamerorna. En del instruktörer kommer förbi och nyligen hade vi ett möte med flygledarna (Flight Directors). Det var för att diskutera några sista saker om flygningen och aktuella problem och eventuella ändringar i sista minuten.

Det mesta ser mycket bra ut. ISS har ju sina små problem, men inget som helt stoppar oss. Det första är att ryssarna två gånger har försökt köra Progressmotorerna för att få upp ISS i en bättre bana för oss att docka med den, men bägge gångerna avbröts försöken i förtid. Nu tycks man ha förstått varför och en ny ”boostning” planeras till måndag. Även om det misslyckas så kan vi dock starta den 7:e, däremot är det oklart om vi kan försöka också den 8:e, utan kanske måste vänta till den 9:e i stället.

Problemet med mekanismen som roterar solpanelerna är inte helt förstått, men systemet är i alla fall återställt till normalt och det är inget som kommer att förhindra oss från att starta.

Stämningen i besättningen är god och förväntansfull.

Hälsningar,
Christer

Senast uppdaterad: 22 juni 2009