Nyhetsbrev 6, STS-128

Houston, 2008-10-27

 

Hej!

På astronautkontoret i Houston börjar veckan alltid med ett möte för alla kl. 8.
D.v.s. alla som inte har någon träningsaktivitet just då. På mötet får man höra om det senaste som hänt på rymdstationen, hur det går med rymdfärjorna och andra program liksom en del prat om säkerhet och annat.

Förra veckan var jag först på konferens i Dresden under två dagar följt av en dag på ESTEC. Under fredagen var jag tillbaka på JSC för en heldagsövning, så i morse var det ett bra tillfälle att plocka upp de senaste nyheterna.
Danny på språng till nästa träningsmoment © Fuglesang 
Jag fick bl.a. reda på att iordningställandet av reservdelen till teleskopet Hubble som ska ersätta databoxen som nyligen fallerade verkar dra ut på tiden. Det lutar åt att databoxen inte blir klar för en rymdfärjestart till Hubble i februari, utan att den färden snarare blir av i maj. Gissningarna är att vi i så fall, STS-128, flyttas över från rymdfärjan Atlantis till Discovery, dvs. samma färja som jag flög med under STS-116.
Ett möjligt startdatum skulle kunna bli i andra halvan av augusti, d.v.s. en mindre försening än vad de första ryktena sade. Det roligaste med detta, tycker jag ändå, är att Discovery är utrustad för att kunna ta elström från ISS och därmed kan stanna längre vid rymdstationen. Flygningen skulle troligen bli femton dagar.

Men, som sagt, ännu så länge är det bara diskussioner som pågår. Officiella förslag torde komma om någon vecka, men sedan dröjer det ytterligare ett tag innan formella beslut kan tas.   
 
Tester av den svenskbyggda IR-kameran © FuglesangUnder tiden fortsätter träningen med diverse mindre saker: fotografering, dockningssystemet, laptopnätverket – vi övergår nu till i huvudsak ett trådlöst nätverk ombord och sist men inte minst en svenskbyggd IR-kamera.
FLIR (http://www.rymdstyrelsen.se/fuglesangnybrev_39.shtml ) har byggt en kamera som finns på ISS och vars främsta syfte är att hjälpa till vid undersökning av eventuella skador på rymdfärjornas värmesköldar. Kameran tas i så fall med under en särskild rymdpromenad där – i det här fallet Danny och jag – tar bilder på suspekta platser.

 
Mamoru Mohri och jag var klasskamrater på NASA 1996-1998. Här tillsammans med en ung rymdentusiast.

Slutligen en trevlig feedback.
I våras var jag i Japan, inbjuden av svenska ambassaden i Tokyo. Huvudsyftet var att fördjupa svenska kontakter med den japanska rymdstyrelsen JAXA.

Vi besökte flera japanska rymdinstitut och – forskningsplatser. Det här har nu resulterat i ett formellt avtal om rymdsamarbete mellan Sverige och Japan, vilket firades med en mottagning på svenska ambassaden i Tokyo förra veckan. Tyvärr kunde jag inte delta i mottagningen, men bl.a. japans mest kände astronaut, Mamoru Mohri var där.

Hälsningar,

Christer   

 

Senast uppdaterad: 24 april 2009