Christer Fuglesangs nyhetsbrev 33, STS-128

                                                                                                     Houston, 3/12, 2009

Hej Vänner,

Fortfarande mycket resande, vilket är både kul och lite jobbigt. Jag är nyligen hemkommen från Marocko där jag berättade på flera ställen för hundratals mycket fascinerade och entusiastiska studenter och elever om min rymdresa och Internationella rymdstationen. En del intressant sight seeing bjöds också, som besök på en kamelmarknad och te med äkta nomader i deras tält.

Christer med kamel på kamelmarknaden i Guelmim

Med kamel på kamelmarknaden i Guelmim. Foto: C.Fuglesang

Christer utstyrd med gåvor bland entusiastiska och glada studenter i Marocko

Utstyrd med gåvor bland entusiastiska och glada studenter. Foto: C.Fuglesang

Två besök i Washington DC har jag också hunnit med i höst. Senast i förrgår då jag och min fru var inbjudna på den årliga middagen för de nyutnämnda amerikanska nobelpristagarna i svenska ambassadörens residens. Fyra veckor tidigare var jag där tillsammans med besättningen och vi besökte ett militärsjukhus, pratade med skolelever och de anställda på Nasas huvudkvarter. Fast intressantast var en heldag på Capitol Hill där vi gick runt och träffade ett stort antal kongressmän, totalt 4 senatorer och ett 30-tal från representanthuset. En del pratade vi ett längre tag med, med andra blev det bara en kort hälsning – och nästan alltid också fotografering. Nu hade Nasa i huvudsak valt ut kongressmän som ställer sig positiva till rymdverksamhet, men det var ändå så att man fick en känsla av att om bara Obama ger sitt gillande till Nasa så kommer nog en bra fortsättning på det bemannade rymdprogrammet till stånd. Men bollen ligger hos presidenten och den allmänna uppfattningen var att han nog inte spelar vidare förrän i januari eller februari.
.Halva besättningen på Capitol Hill med senator Bill Nelson (svenskättling) från Florida.

Halva besättningen på Capitol Hill med senator Bill Nelson (svenskättling) från Florida. Foto: C.Fuglesang

I mitten av november tillbringade jag också en vecka i Stockholm, med både PR- och forskningsarbete. Vistelsen hade ett kort avbrott då jag for till Paris för en workshop om hur man bäst lägger upp långtidsstrategin för att utnyttja rymdstationen, nu när den är nästan färdig. Alla internationella partners deltog och på plats var också min gode vän Nasa-astronauten Don Pettit. Det är möjligt att jag kommer att jobba med bl.a. detta framöver, men inget är säkert ännu.

Den 11 december börjar besättningsresan till Europa. Vi gjorde en mycket lyckad resa i april 2007 med besättningen från STS-116 och nu är det dags för min nya besättning, STS-128, att få uppleva Sverige och för oss att dela med oss av våra rymdupplevelser. Vi startar i Göteborg den 11/12 och tar tåget till Stockholm nästa dag, där vi bl.a. kommer att vara med på Luciafirandet i Globen och Svenska Hjältar-galan. Fast viktigare är möten med såväl ministrar som riksdagen och även med barn. Linköping och Saab ska besökas och sedan flyger vi till Köln och avslutar resan med julfest på European Astronaut Center. Jag själv tjuvstartar dock resan med ett inhopp i samband med Klimatkonferensens öppnande i Köpenhamn den 9/12 följt av ett Oslo-besök den 10/12. Tyvärr kommer vi att sakna vår befälhavare på resan, CJ Sturckow, som måste stanna kvar för att delta i viktiga simuleringar inför nästa rymdfärjefärd där han agerar främste Capcom.

Mitt twittrande kom av sig efter flygningen i september, men jag har blivit tillfrågad om jag inte kan ta upp det igen. Så jag försöker ett tag till nu och får se hur det går. Läs min Twitter.


Hälsningar,

Christer

 P.S. Inser just att jag har ett jubileum att fira idag. Den 3:e december 1979, alltså på dagen för 30 år sedan, satte vi segel med Windlady från Kaniarieörna för att segla över Atlanten. Vi anlände Barbados tre veckor senare, dagen före julafton.

Bonusbilder

Christer utstyrd med gåvor bland entusiastiska och glada studenter i Marocko

Utstyrd med gåvor bland entusiastiska och glada studenter. Foto: C.Fuglesang

Halva besättningen med Capitoliet i bakgruden
 Halva besättningen med Capitoliet i bakgruden. Foto: C.Fuglesang

 

Senast uppdaterad: 7 december 2009