Christer Fuglesangs nyhetsbrev 28 STS-128

Houston, 8/8 2009


Hej!

 

Är tillbaka i Houston efter tre spännande dagar i Florida. I onsdags morse flög vi dit, i formation med T-38:orna. En fin flygning. Kom in över KSC och gjorde en sväng över startplattan där Discovery stod. Sedan följde en ström av genomgångar och praktiska övningar som avslutades på fredagen med startgenrepet (TCDT – Terminal Countdown Test).

 

Flygning i formationer till TCDT

Vi flög i formationer till TCDT. Första formationen leddes av CJ och Pat, till höger var jag med en annan pilot astronaut och till vänster Jose med en instruktörspilot. Det är sällan vi flyger i 3-formation och jag fick många fina foton. Se bildspelet.

Men det blev lite tid över också. Onsdag kväll hann jag faktiskt åka in till Cocoa Beach och träffa ett helt gäng vänner (som inte själva kände varandra tidigare) men som redan i våras bestämde sig för att semestra i Florida den här veckan, med förhoppning om att vårt startdatum skulle ligga kvar runt den 6/8. Så blev det ju inte, men de har det roligt i Florida och det var kul för mig att kunna träffa dem. När det är dags för den riktiga starten är jag i karantän och kan inte åka ut och träffa vänner.

Besättningen framför Discovery

Iordningställandet av Discovery flyter på enligt planerna med målsättning att kunna vara färdiga för start den 24:e. Det är inte otänkbart att de jobbar så effektivt att vi i slutändan skulle kunna starta den 23:e, trots allt. Men mycket kan hända och t.ex. NASA:s PR-avdelning tycks tro på den 25:e, vilket man ser nämnt på diverse ställen. Men många är fortfarande oroliga för isolerdelar som skulle kunna falla av från tanken. Speciellt en stor bit som föll från en ramp vid den senaste flygningen har man inte lyckats förklara ännu. Och de flesta tester man gjort har varit på andra ställen. Det är mycket möjligt att man bestämmer sig för att byta ut vår tank, vilket skulle förskjuta vår start flera veckor, sannolikt en bra bit in i oktober. På tisdag är det ett möte som kanske avgör den frågan.

Det är inte heller klart hur långt vårt startfönster i slutet av augusti är, men troligen sträcker det sig till 31/8 och kanske någon dag till om vi ger upp en del uppgifter under flygningen. Tyvärr ryker nog den tredje rymdpromenaden då. 

Hela besättningen framför Discovery

 

Som jag nämnde förra gången så har jag börjat twittra: www.twitter.com/Cfuglesang, och straxt därefter gick Twitter-sajten ner. Fast jag tror inte de händelserna hänger ihop med varandra.


Hälsningar,

Christer

Se bildspelet med bilderna från TCDT, Terminal Countdown Demonstration Test..

 


 

Senast uppdaterad: 10 augusti 2009