Christer Fuglesangs nyhetsbrev 22, STS-128

Houston, 2009-07-07

Hejsan, Rymd- och Schackvänner!


I går kväll såg jag rymdstationen ISS. På riktigt. Fast från marken. ISS passerade nästan rakt över Houston någon timme efter solnedgången och det var som en starkt lysande och flygande stjärna som kom från sydväst och efter bara ca fem minuter försvann i nordöst. Det var fascinerande att se den fara fram däruppe, 35 mil upp, och tänka på att om bara en dryg månad är jag själv där. Då tittar jag ner på den snabbt undanglidande jorden nedanför mig medan jag klättrar runt på utsidan. Det närmar sig!

Besättningsaffisch för STS-128
Den sk. besättningsaffischen för STS-128 är nu färdig.

Man kan se rymdstationen från Sverige också, men aldrig rakt upp. Som nordligast i sin bana når den mitt i Tyskland men den är så högt upp att den kan nå 37 grader upp på himlen i södra Sverige. NASA har faktiskt en webbsida där man kan se när ISS passerar olika städer i hela världen. För Sverige, titta på: http://spaceflight.nasa.gov/realdata/sightings/cities/skywatch.cgi?country=Sweden . Torsdag kväll verkar erbjuda ett bra tillfälle, för den som är uppe kl 23:53 – och om det inte är mulet.

Det var skönt att ha en långhelg efter ”tuffa veckan”. USA:s nationaldag, den fjärde juli, inföll på lördagen så alla fick ledigt den tredje juli i stället. Jag var ute med vänner och såg flera mycket imponerande fyrverkerier på kvällen den fjärde juli. Det var inte så intensiv träning under ”tuffa veckan”, men det blev tröttsamt till slut med en så lång simulering. Det kändes dock som en mycket värdefull övning som gav en bra bild av helheten för flygningen. Inte bara enskilda skeenden tränades men främst hur allt hänger ihop. Detaljer som annars ofta glöms bort kommer fram. Ett exempel gällde var en kabel ska packas som behövs för att koppla in videokamran för nedskickning av videobilder. Precis det hände mig och det tog två dagar att utreda helt.

Patrick Forrester, Christer Fuglesang, Nicole Stott  
Patrick Forrester, Christer Fuglesang och Nicole Stott under träning

Den här veckan har vi två poolövningar. En igår, då vi körde den tredje rymdpromenaden – för fjärde och näst sista gången. Det gick riktigt bra nu. På fredag ska vi vara i vattnet alla tre samtidigt: Danny, Nicole och jag. Vi ska titta på ett antal olika problemsituationer som kan uppstå och hur vi kan åtgärda dem.

STS-127 besättningen flög över till KSC i Florida idag. Förberedelserna rullar på för ett tredje försök för deras del, på lördag den 11/7. Det är bara att hålla tummarna att både väder och teknik är OK den här gången, tredje gången gillt.

Jag har gjort ett schackspel av kardborrband som sitter som en sida i min anteckningsbok (Crew Notebook). Och nu utmanar jag alla som vill vara med att spela ett parti med mig från den dag jag går i karantän, en vecka före start och tills vi är färdiga med partiet! Rymdstyrelsen, Dagens Nyheter och Schackakademien hjälper till och organiserar. Planen är att partiet sker på en webbsida och DN:s schackexperter föreslår tre drag mot varje drag jag gör och sedan får alla som vill vara med och rösta. Det drag som får flest röster väljs. Jag hoppas kunna kommunicera upp till två drag om dagen, även när jag är i rymden, så att partiet kan avslutas ungefär när vi återkommer till jorden. Det kan bli tufft, så jag tänker ta mig friheten att åtminstone spela vitt!

Christer Fuglesang med egenkonstruerat rymdschack

Med kardborreband och klister konstruerade Christer Fuglesang ett rymdanpassat schackspel. Bilden är tagen i pentryt till rymdfärjemodulen på JSC.

 

Bästa hälsningar,

Christer

Senast uppdaterad: 8 juli 2009