Nyhetsbrev 20, STS-128

Typiskt!                                                                      Houston, 2009-06-22

Här åker man på en veckas semester, och så strular dom genast till det! Förra fredagen (12/6) bordade jag planet i Houston med Lisa och Rutger och allt såg så bra ut för att STS-127 skulle starta nästa dag. Men när vi landar i Stockholm och jag kan slå på dessa små kommunikationsapparater som var och en nu går runt med, så läser jag att startförsöket måste avbrytas p.g.a. en läcka uppstod i väte-systemet under topp-tankningen. Fyra dagar senare försöker man igen i Florida, men det blev bara en ännu värre läcka.

Det tidigaste möjliga datumet för STS-127 är nu 11 juli, men det kan det bli senare. För vår del är det sagt att uppsändningen inte kan bli förrän tidigast den 18 augusti men innan vi får mer konkreta besked dröjer nog någon vecka eller två. Men så här är det i rymduppskjutningsbranschen: man måste vara flexibel och beredd på förändringar hela tiden. Och framför allt sätts alltid säkerheten.

KTH har låtit göra 50 skärmmössor med KTH-logon samt STS-128-logon. Nummer 1 tar jag med på Discovery och kommer att ha på mig ombord ibland.När vi började träna för STS-128 i september i fjol blev jag förvånad över att det i  långtidsschemat fanns  en veckas semester inlagd och bara någon månad före starten. Själva midsommarveckan dessutom. Tidigare brukade det bara vara träning och inget annat i stort sett det sista halvåret, men man upptäckte att många var lite väl slutkörda när det var dags för start. Så numera läggs en semestervecka in så sent det går. När jag såg detta tänkte jag att vi får väl se hur det går med den –förändringar sker ofta på ett sent stadium som kräver extra träning. Men det höll hela vägen och det blev midsommarstång med dans och sill, öl och nubbe ute i skärgården, precis som det ska vara. Kanske kan det t.o.m. bli ytterligare en kort tur till Sverige i sommar tack vare väteläckageproblemet. Inget dåligt som inte heller har något gott med sig!


KTH har låtit göra 50 skärmmössor med KTH-logon samt
STS-128-logon. Nummer 1 tar jag med på Discovery och
kommer att ha på mig ombord ibland.


Den här veckan är pressvecka. Journalister från Skandinavien och ESA följer träningen på plats och gör intervjuer under några dagar (och kvällar). De avslutar med en heldag på Kennedy Space Center och får m.a.o. se de ”riktiga” grejorna också. Tyvärr kan jag inte följa med dit då vi har träning samtidigt i Houston.

Nu har även NASA gjort sitt val av nya astronauter. Det blir den minsta klassen på fyrtio år, endast nio stycken, varav tre piloter. Tyvärr kom inte vår utmärkta rymdpromenadsledare Zeb med. Att klassen blir så liten återspeglar att rymdfärjan pensioneras nästa år och att det dröjer innan nästa amerikanska farkost, Orion, blir flygfärdig. De nya astronauternas utbildning börjar den 10 augusti och till dessa nio ansluter de två nya kandidaterna från Japan samt de två från Kanada. ESA:s sex nya astronauter börjar på EAC den första september.

Hälsningar,

Christer

Bilder från träningen

Idag övade vi på att bli fastspända i rymdfärjans startposition, d.v.s. med nosen rakt upp. Sedan fick vi utrymma cockpiten själva. Jag är "förste lucköppnare". På den översta bilden nedan ser ni Nicole inspänd i liggande ställning på flygdäck, såsom det ser ut vid start. Det ser också mer rörigt ut på något sätt när allt är vridet 90 grader. På den andra bilden blir Danny kollad att rymddräkten sitter ok innan han kryper in genom luckan och blir fastspänd. Genom fönstret t.h. skymtar CJ i sin oreanga dräkt.

Nicole inspänd i liggande ställning på flygdäck.

 

 Danny bli kollad att rymddräkten sitter ok innan han kryper in genom luckan och blir fastspänd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senast uppdaterad: 23 juni 2009