Astronauter

Astronauter, eller rymdfarare, har till uppgift att åka ut i rymden för att forska eller för att utföra annat arbete, till exempel reparation av satelliter. De flesta bemannade rymdresor går till den Internationella rymdstationen, ISS, som fortfarande är under uppbyggnad.
 
Esa, European Space Agency, har en egen astronautkår. Den europeiska astronautkåren har sitt huvudsäte i Köln i Tyskland. Just nu består kåren av 16 astronauter.  Nyligen har ytterligare sex europeiska astronauter tagits ut av Esa, fem män och en kvinna. 
 
Med fötterna förankrade på robotarmen Candarm2 arbetar Christer Fuglesang under sin andra rymdpromenad i december 2006. Foto: NASADet har funnits en svensk astronaut i den europeiska astronautkåren, Christer Fuglesang. Christer blev första svensken i rymden när han den 9 december 2006 åkte med den amerikanska rymdfärjan Discovery till ISS. Sin andra flygning till ISS gjorde Christer i månadsskiftet augusti/september 2009, även den gången med rymdfärjan Discovery. Under sina vistelser på ISS har Christer Fuglesang totalt utfört fem stycken rymdpromenader och därmed befunnit sig utanför rymdstationen i 31 timmar och 54 minuter.

På sidan "Frågor och svar" finner du fakta och information om olika rymdområden

Senast uppdaterad: 15 januari 2015