Illustration av den europeiska rymdsonden JUICE och planeten Jupiter. ESA/AOES

Illustration av den europeiska rymdsonden JUICE och planeten Jupiter. ESA/AOES

Dags att söka till Alpbach sommarskola

Alpbach 2015Nu är det återigen dags att söka till Alpbach sommarskola i Österrike som i år går av stapeln den 14-23 juli. Årets tema är "Quantum Physics and Fundamental Physics in Space".

Sista ansökningsdag är den 31 mars 2015.

 På våra engelska webbsidor finns information om ansökningsförfarandet.

 

Fjärranalysdagarna 2015

Den här bilden som satelliten Envisat tagit visar algblomningens utbredning i Östersjön. Envisat:s Medium Resolution Imaging Spectrometer (MERIS) tog bilden den 11 juli 2010. Foto: ESARymdstyrelsen planerar att, tillsammans med ett antal myndigheter som redan använder eller är intresserade av fjärranalysdata, under 2015 genomföra det traditionella seminariet Fjärranalysdagarna.  I år lägger vi särskilt fokus på det europeiska miljöövervakningssystemet Copernicus som håller på att driftsättas. Fjärranalysdagarna har tidigare år hållits på våren men kommer i år istället att äga rum under två dagar på hösten, nämligen den 21-22 oktober. Skälet är framförallt att flera Copernicussatelliter då ska vara uppsända vilket ger oss möjlighet att fokusera på diskussioner kring hur öppna, fria data och tjänster från Copernicus görs tillgängliga och hur de kan användas för olika samhällstillämpningar och forskning. Med Copernicus kommer data från satelliter och andra källor för miljö- och säkerhetsarbetet att bli tillgängligt i en aldrig tidigare skådad omfattning. Seminariet kommer att glänta på dörren till en helt ny verklighet med oanade möjligheter för myndigheter, företag och forskningsinstitutioner.

Mer information om Fjärranalysdagarna 2015 kommer under våren. 

Rapporter från utredningarna om ett svenskt marksegment för hantering av Sentineldata

-  användarkrav

Rymdstyrelsen gav under 2014 Metria AB och Spacemetric AB i uppdrag att utreda möjliga lösningar för ett framtida svenskt samverkande marksegment för att svenska användare på ett bra sätt ska få tillgång till fjärranalysdata från Copernicus, EU:s program för jordobservation. Utredningarna är nu klara och publiceras här nedan.

 Utredningarna kommer att skickas på remiss till de närmast berörda användarmyndigheterna och forskarna men Rymdstyrelsen välkomnar naturligtvis alla att kommentera förslagen. Kontaktperson är Karin Holmquist (namn.efternamn@snsb.se).

Utredning svenskt marksegment för sentineldata användarkrav (PDF-fil, 4MB)

Utredning svenskt marksegment för sentineldata tekniska krav (PDF-fil, 1MB)

   

Ny bok om Sverige som rymdnation

Svenska rymdäventyrSverige är ett rymdland att räkna med. Svenska ingenjörer och forskare ligger i framkant på många områden inom rymdverksamheten. I den nya boken "Svenska rymdäventyr - många fler än du anar" kan du läsa om dem och deras bedrifter. Till exempel uppfinningen av det första miljövänliga raketbränslet och konstruktionen av sju avancerade satelliter och en svenskbyggd månsond. På Europas största rymdraket finns vitala svenska delar. Svenska instrument finns på satelliter som ligger i banor runt Mars, Venus och Saturnus - nu också runt en komet. Merkurius och Jupiter står på tur. Upprinnelsen till boken var avsaknaden av en populärvetenskapligt skriven bok som ger en översikt över vad Sverige faktiskt gör och har gjort i rymden.

"Svenska rymdäventyr" är beställd av Rymdstyrelsen, skriven av journalisten och författaren Börje Lundberg och utgiven av Trafik-Nostaligiska Förlaget.

Boken finns att köpa i bokhandeln och på nätet från och med den 21 november.

Till Adlibris

Till Bokus

Till CDON 

 

Rosetta

Rymdsonden Rosetta har färdats genom rymden i snart tio år för att nå sitt mål – kometen Churyumov-Gerasimenko. Ombord finns bland annat svenska instrument som ska användas för att för första gången i detalj undersöka en komet. Rosetta ska även skicka ner en landare på kometens yta för att på så sätt kunna studera den på riktigt nära håll. Här har vi samlat information, bilder och animeringar som rör Rosetta.

Information om Esa

ESA Council 2012

Den största delen av Rymdstyrelsens budget, cirka 70 %, går till projekt som genomförs inom det europeiska rymdorganet Esa. Internationellt samarbete är helt nödvändigt inom rymdverksamhet eftersom projekten ofta kräver stora resurser i form av både kompetens och pengar. Därför behöver flera länder gå ihop och genomföra projekten tillsammans. Det europeiska samarbetet ökar i betydelse och det blir allt viktigare för svenska företag och forskare att medverka i europeiska program för att positionera sig i den internationella konkurrensen.

Under fliken Sverige i rymden/Esa kan du hitta nyheter från Esas råd och programkommittéer, en sida som uppdateras med ny information varje månad. Programkommittéernas uppdrag och svenska kontaktpersoner listas på en särskild sida. Du hittar också information om Sveriges bidrag till Esas olika program.

Allmänt om Esa
Senaste nytt från Esa
Sveriges deltagande i Esa
Esas programstyrelser

Missa inte!

Logotyp Rymdkanalen

Letar du efter spännande nyheter med rymdanknytning? Stort som smått? Då ska du besöka vår andra webbplats Rymdkanalen.se

Rymdkanalen är en sajt om rymden. Här kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden.
På Rymdkanalen.se hittar du artiklar, filmer, tips och nyheter, av både lättare och mer avancerad karaktär. Vår ambition är att väcka och öka intresset för naturvetenskap, främst hos unga.

Besök oss gärna! Vi finns även på Twitter och Facebook.

Twitterlogo Följ Rymdkanalen på Twitter

ikoner   Följ Rymdkanalen på Facebook

Läromedel: Vi rymmer till rymden - ett äventyr i tyngdlöshet

- Hur går astronauter på toaletten?Vi rymmer till rymden
- Vad är g-kraft?
- Hur byggs en satellit?
Baskunskaper om bemannade rymdfärder och livet på en rymdstation är ämnet i detta kompletta skolpaket för årskurs 3, 4 och 5. Paketet består av ett elevhäfte, en lärarhandledning och en DVD.

Ladda ner elevboken Vi rymmer till rymden (pdf 4MB)

Ladda ner lärarhandledningen Vi rymmer till rymden (pdf 154 kB)

Mer information om Vi rymmer till rymden 

 
  

Entreprenörskap och rymd

En förändrad marknad och nya behov – vilka nya möjligheter kan det ge svenskt högteknologiskt kunnande?
 
Världens samlade intäkter från rymdverksamheter uppgår till 150–165 mdr USD enligt OECD, varav statliga rymdbudgetar utgör cirka 65 mdr USD medan den kommersiella marknaden (bestående av produkter, tjänster och infrastruktur för kommunikation, TV-distribution och positionering) uppgår till cirka 95 mdr USD.
 
Under senare år har det skett en förändring av den globala rymdmarknaden där ett växande antal företag utvecklar lösningar beställda från offentliga rymdorganisationer. Samtidigt kommer allt fler människor i kontakt med rymdtekniken i sin vardag och nya möjligheter och behov uppstår.
 
Se filmklippet från seminariet Entreprenörskap och rymd från den 11 november 2013
 

 


 Facebook Rymdstyrelsen på Facebook

 ikoner  Följ Rymdstyrelsens generaldirektör Olle Norberg på Twitter