Illustration av den europeiska rymdsonden JUICE och planeten Jupiter. ESA/AOES

Illustration av den europeiska rymdsonden JUICE och planeten Jupiter. ESA/AOES

Sverige med i satsning på ny europeisk rymdraket

Rymdminster Helene Hellmark Knutsson, till höger sitter statsekreterare Anders Lönn och till vänster Rymdstyrelsens GD Olle NorbergDen 2 december 2014 höll det europeiska rymdorganet Esa ett ministerrådsmöte i Luxemburg där forskningsminister Helene Hellmark Knutsson ledde den svenska delegationen.
Detta var ett möte som kan ses som en fortsättning på det ministerrådsmöte som ägde rum i Neapel i november 2012. Mötet fokuserade därför på tre frågor som inte löstes fullt ut 2012:
- bärraketer
- Esas deltagande i den internationella rymdstationen (ISS)
- Esas framtida utveckling

Mer information om ministerrådsmötet finns på vår nyhetssida

Ny bok om Sverige som rymdnation

Svenska rymdäventyrSverige är ett rymdland att räkna med. Svenska ingenjörer och forskare ligger i framkant på många områden inom rymdverksamheten. I den nya boken "Svenska rymdäventyr - många fler än du anar" kan du läsa om dem och deras bedrifter. Till exempel uppfinningen av det första miljövänliga raketbränslet och konstruktionen av sju avancerade satelliter och en svenskbyggd månsond. På Europas största rymdraket finns vitala svenska delar. Svenska instrument finns på satelliter som ligger i banor runt Mars, Venus och Saturnus - nu också runt en komet. Merkurius och Jupiter står på tur. Upprinnelsen till boken var avsaknaden av en populärvetenskapligt skriven bok som ger en översikt över vad Sverige faktiskt gör och har gjort i rymden.

"Svenska rymdäventyr" är beställd av Rymdstyrelsen, skriven av journalisten och författaren Börje Lundberg och utgiven av Trafik-Nostaligiska Förlaget.

Boken finns att köpa i bokhandeln och på nätet från och med den 21 november.

Till Adlibris

Till Bokus

Till CDON 

Rymdstyrelsen stöder nya forskningsprojekt

Saturnus fotad med Hubbleteleskopet 2009Rymdstyrelsens årliga arbete med stöd till ny grundläggande forskning är nu inne i ett intensivt skede. Styrelsen har godkänt budgetramarna för årets öppna utlysningar, vilket innebär att cirka 76 miljoner kronor kommer att kunna delas ut till projekt under perioden 2015-2018 som utnyttjar data från satelliter, rymdsonder och rymdstationen. Projektförslag har inkommit inom bl.a. jordobservation, atmosfärsforskning, rymdfysik, astronomi, fysiologi och materialforskning. Beviljandegraden förväntas bli cirka 26%. Därutöver satsas cirka 15 miljoner kronor per år på forskning och relaterade industriaktiviteter inom projekt som utnyttjar höghöjdsballonger och sondraketer med uppsändning från Esrange. Cirka 30 miljoner kronor per år används för att svenska forskare fortsatt skall kunna engagera sig i internationella rymdprojekt, ofta genom att bidra med egenutveckling av avancerade forskningsinstrument. 

Rymdstyrelsens rådgivande kommittéer sammanträder och lämnar sina rekommendationer under november och december. Rymdstyrelsens beslut avseende nya rymdforskningsprojekt kan förväntas bli offentliga senast 14 november och för fjärranalysprojekt (jordobservation) den 3 december.

Listor på beviljade projekt offentliggörs på webbsidan: Beviljade bidrag

 

Rosetta

Rymdsonden Rosetta har färdats genom rymden i snart tio år för att nå sitt mål – kometen Churyumov-Gerasimenko. Ombord finns bland annat svenska instrument som ska användas för att för första gången i detalj undersöka en komet. Rosetta ska även skicka ner en landare på kometens yta för att på så sätt kunna studera den på riktigt nära håll. Här har vi samlat information, bilder och animeringar som rör Rosetta.

Utökad information om ESA

ESA Council 2012

Den största delen av Rymdstyrelsens budget, cirka 65 %, går till projekt som genomförs inom det europeiska rymdorganet ESA. Internationellt samarbete är helt nödvändigt inom rymdverksamhet eftersom projekten ofta kräver stora resurser i form av både kompetens och pengar. Därför behöver flera länder gå ihop och genomföra projekten tillsammans. Det europeiska samarbetet ökar i betydelse och det blir allt viktigare för svenska företag och forskare att medverka i europeiska program för att positionera sig i den internationella konkurrensen.

Vi har utökat vår information om det svenska deltagandet i ESA här på Rymdstyrelsens webbplats. Under fliken Sverige i rymden/ESA kan du nu hitta nyheter från ESA:s råd och programkommittéer, en sida som uppdateras med ny information varje månad. Programkommittéernas uppdrag och svenska kontaktpersoner listas på en särskild sida. Du hittar också information om Sveriges bidrag till ESA:s olika program.

Allmänt om ESA
Senaste nytt från ESA
Sveriges deltagande i ESA
ESA:s programstyrelser

Missa inte!

Logotyp Rymdkanalen

Letar du efter spännande nyheter med rymdanknytning? Stort som smått? Då ska du besöka vår andra webbplats Rymdkanalen.se

Rymdkanalen är en sajt om rymden. Här kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden.
På Rymdkanalen.se hittar du artiklar, filmer, tips och nyheter, av både lättare och mer avancerad karaktär. Vår ambition är att väcka och öka intresset för naturvetenskap, främst hos unga.

Besök oss gärna! Vi finns även på Twitter och Facebook.

Twitterlogo Följ Rymdkanalen på Twitter

ikoner   Följ Rymdkanalen på Facebook

Läromedel: Vi rymmer till rymden - ett äventyr i tyngdlöshet

- Hur går astronauter på toaletten?Vi rymmer till rymden
- Vad är g-kraft?
- Hur byggs en satellit?
Baskunskaper om bemannade rymdfärder och livet på en rymdstation är ämnet i detta kompletta skolpaket för årskurs 3, 4 och 5. Paketet består av ett elevhäfte, en lärarhandledning och en DVD.

Ladda ner elevboken Vi rymmer till rymden (pdf 4MB)

Ladda ner lärarhandledningen Vi rymmer till rymden (pdf 154 kB)

Mer information om Vi rymmer till rymden 

 
  

Entreprenörskap och rymd

En förändrad marknad och nya behov – vilka nya möjligheter kan det ge svenskt högteknologiskt kunnande?
 
Världens samlade intäkter från rymdverksamheter uppgår till 150–165 mdr USD enligt OECD, varav statliga rymdbudgetar utgör cirka 65 mdr USD medan den kommersiella marknaden (bestående av produkter, tjänster och infrastruktur för kommunikation, TV-distribution och positionering) uppgår till cirka 95 mdr USD.
 
Under senare år har det skett en förändring av den globala rymdmarknaden där ett växande antal företag utvecklar lösningar beställda från offentliga rymdorganisationer. Samtidigt kommer allt fler människor i kontakt med rymdtekniken i sin vardag och nya möjligheter och behov uppstår.
 
Se filmklippet från seminariet Entreprenörskap och rymd från den 11 november 2013
 

 


 Facebook Rymdstyrelsen på Facebook

 ikoner  Följ Rymdstyrelsens generaldirektör Olle Norberg på Twitter